top of page
OVIM_edited.jpg

OLETKO VALMIS ILMASTONMUUTOKSEEN?

cf1e9bec464ca8cd4fe32e4e68cd0b8c_XL.jpg

Kiertue julkisella liikenteellä

Ilmastonmuutoksesta kertova esitys kiertää yhteistyössä bussifirmojen kanssa Pohjois-Karjalan lukioita ja kulttuuritiloja. Erityisesti nuorten keskuudessa vallitseva ilmastoahdistus loi tarpeen tuoda teos lähelle nuoria. 

Kuva: Marko Puumalainen, sanomalehti Karjalainen

Ajankohtainen

Ihmisen Teatterin uusin produktio

”Oletko valmis ilmastonmuutokseen?” rikkoo rajoja lavalla ja lavan ulkopuolella. Nelihenkinen ensemble pohtii yksilön ja teatterin vastuuta ilmastonmuutoksessa ja vie konkreettisesti teatterin nuorille. Tämä ajankohtainen esitys kiertää Pohjois-Karjalan toisen asteen oppilaitoksissa ja kulttuuritiloissa marraskuussa 2019. Työryhmän kesken heräsi kysymys, että miten tehdä kiertueena esitys ilmastonmuutoksesta ja samalla toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti?

Kuva Ilkka Koski / Fotonerds

002_6862.jpg
001_0033.jpg

Kierrätys

Unohtamatta omavastuuta

Liikkuminen julkisilla tuli nopeasti esiin. Esityksen vieminen eri paikkakunnille käyttäen pelkästään julkista liikennettä on kovin harvinaista, mutta mahdollista. Lavasteiden ja rekvisiitan hankinnassa on pidetty minimalistinen lähestymistapa, jotta ne kulkisivat kiertueella kätevästi mukana.

Kaikki mitä käytämme esityksessä on joko kierrätetty tai hankittu mahdollisimman ekologisesti. Näytöskauden jälkeen tavarat myös kierrätetään oikein.

Kuva Ilkka Koski / Fotonerds

Kaikille

Tieto lieventää tuskaa ja keskustelu lisää tietämystä

Työryhmä kuvailee produktion olevan informatiivinen tragikomedia, joka kysyy mitä yksi ihminen voi tehdä ilmaston hyväksi. ”Oletko valmis ilmastonmuutokseen?” ei kuitenkaan ole saarna vaan yritys löytää tapoja keskustella ilmastonmuutoksesta. Päivällä lukioissa esityksen jälkeen on luvassa työpajat, joissa opiskelijat voivat purkaa aiheeseen liittyviä teemoja eri keinoin. Illaksi ovet avautuvat myös muulle yleisölle.

 

Vaikka kiertue toteutetaan pääsääntöisesti toisen asteen opiskelijoille, esitys soveltuu kaikille yli 12-vuotiaille, jotka haluavat saada kattavampaa kokonaiskuvaa ilmastonmuutoksesta, saada keinoja ja voimia valmistautua tulevaan ja nauraa. Esityskuntina toimivat Joensuun lisäksi ainakin Ilomantsi, Kontiolahti, Kitee, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi sekä Tohmajärvi.

Kuva: Ilkka Koski / Fotonerds

001_9921.jpg
Oletko valmis ilmastonmuutokseen Joensuu 07.11.jpeg

Työryhmä

This is a great place to add a tagline.

Ohjaus Justiina Saari,

Käsikirjoitus Justiina Saari & työryhmä, Näyttelijäntyö Helmi Linnosmaa / Toni Riihiluoma / Meeri Toivonen

Tuotanto Ihmisen Teatteri

Koreografi Meeri Toivonen,

Äänisuunnittelu Toni Riihiluoma

Puvustus Helmi Linnosmaa

Valosuunnittelu: Tuomo Laiti ja Susse Mäkinen

Graafinen suunnittelu Toni Riihiluoma ja Eetu Haverinen

Kuva: Ilkka Koski / Fotonerds

Ohjaajan sana

Me olemme viisi teatterialan ammattilaista. Me emme ole ilmastotutkijoita. Me olemme parhaan kykymme mukaan koonneet tietoa ilmastonmuutoksesta ja lähteeme löydät tämän käsiohjelman lopusta. 

 

Pohdimme viime keväällä, mikä olisi tärkeä aihe tehdä produktio. Päädyimme hujauksessa ilmastonmuutokseen. Sillä jos sille ei tehdä jotakin, ei ole enää muita tärkeitä aiheita. Ihmiset hukkuvat tietomäärään, joka ilmastonmuutoksesta on saatavilla. Se, mitä tarvitaan, on taitoa ja uskallusta kommunikoida siitä ja muuttaa ilmasto-ahdistus toimintakyvyksi. Minä uskon aina huumorin ja liikkeen voimaan.

 

Kiitos, rakas katsoja, kun olet katsomassa. Kiitos, rakas, rohkea työryhmäni. Minä olen kolme kuukautta teidän kanssa lukenut niin paljon artikkeleita, että en olisi ikinä uskonut. Te olette kyseenalaistaneet ja tukeneet minua. Me puhumme niin selkeästi kuin osaamme ja pelleilemme sielumme pohjasta. Me olemme viisi ihmistä bussipysäkillä ennen kiertuetta.

 

Kukaan ei ole liian pieni vaikuttamaan.

Justiina Saari

Näyttökuva 2023-2-13 kello 15.25.13.png
Vuoden kulttuuriteko-diplomi.jpg

Vuoden
2019
Pohjois-Karjalainen kulttuuriteko

Tämä projekti on ollut yksi haastavimmista. Kireä tuotantotahti, Tiheä kiertue lähes jokaisessa maakunnan lukiossa, esitys liikkui jalan n. 20km. 

Kaikki oli kuitenkin sen arvoista. Nuoret antoivat kiitollisen palautteen, Koulut antoivat kiitollisen palautteen, Yleisö antoi kiitollisen palautteen, mutta sanomalehti Karjalaisen myöntämä palkinto tuntui uskomattomalta ja kruunasi esityksen onnistuneena.

Vielä Pohjois-Karjalassa ei onnistu kiertäminen kokonaan julkisella liikenteellä, mutta saavutettavuus on silti melko hyvä. Erityiskiitos Savo-Karjalan Linja, Pohjolan matka ja Savonlinja.

Sponsorit ja tukijat ja kiitokset

Kiitos

Jasu Parviainen, Tiia Lyijynen, Teatteri Traktorin ja Kulttuuritehdas Siihtalan väki, Savo-Karjalan linja, Pohjolan Matka, Savonlinja, Joensuun kaupunki/Lyseon lukio/Yhteiskoulun lukio, Tohmajärven lukio, Lieksan kaupunki/nuorisotoimi/lukio, Outokummun kaupunki/kulttuuritoimi, Nurmeksen Kaupunki/Lukio/Kirkonkylän koulu, Outokummun kaupunki/lukio, Polvijärven kunta/Lukio, Kontiolahden kaupunki/LukioKiteen kaupunki/Lukio, Liperin kunta, Ilomantsin lukio, Jukka Asikainen ja Liperin Osuuspankki, Ilkka Koski, Ukko Torni, Guru Entertainment, Hellevi Hyvärinen, Anni Turunen, Rebekka Ruokonen, Kalle Kolehmainen, Mesenaattilahjoittajat, Jukka Moskuvaara, Teatteri Vääräpyörä, Joensuun Kaupunginteatteri

Leipäteatteri, Mervi Venäläinen, Seppo Hallikainen / Carlsson, Carita Mustonen /Clas Ohlson, Valo Sauri, Pauliina Kietäväinen ja Inka Maijala, Soroppi, Eveliina Sivonen, Onni Tahvanainen, Veli-Matti Timoskainen, Riitta Pirttisalo, Kirsikka Leino, Tuija Lehtinen, Sanna Könönen, Suvi Tirkkonen, Yle Joensuu, Sanomalehti Karjalainen, Tuire Hindikka, Pirkko Kurikka, Utran Asukasyhdistys ry, Tohmajärven Teatteri

Joensuun seudun Leader ja Keski-Karjalan Jetina


 

Lisäksi sydämellinen kiitos perheille, läheisille ja ystäville!

Näyttökuva 2023-2-13 kello 17.58.28.png
Näyttökuva 2023-2-13 kello 20.27.51.png
bottom of page